Omschrijving
De Garganega druiven voor deze DOC Soave groeien op 200 meter boven zee, tegen de hellingen van de Monte Ceriani (Veneto). Ze staan zuidwestelijk naar de zon gericht, met hun wortelstokken in kalk- en kleirijke vulkaangrond.
Een eerste deel van de vruchtjes wordt vroeg in september geplukt, het resterende fruit komt in oktober van de ranken. Bij Tenuta Sant ‘Antonio persen de wijnmakers beide oogsten heel voorzichtig en laten die direct vergisten in grote roestvrij stalen vaten. Daarin verblijft het sap tot het voorjaar op zijn eigen fijne bezinksel (lie) om zoveel mogelijk mooie fruitaroma’s op te nemen. In maart volgt filtering, assemblage van de vroege en latere wijn en de Soave kan op fles. Die is dan licht strogeel gekleurd, krokant fris, goed gestructureerd en smakelijk met citrusaroma’s van vooral grapefruit en vers gebrande amandeltjes in de afdronk.
Koel geserveerd is deze Monte Ceriani een dankbare aperitiefwijn en een sublieme begeleider van zoet- en zoutwatervis, groenteschotels, bereidingen met zeevruchten en risotto met champignons