Skip to content Skip to footer
0 items - €0,00 0

Recept Salmorejo

SalmorejoBenodigdheden voor ± 1L soep = 4 grote kommen
300 gram mooie rijpe trostomaten
half stokbrood mag rustig 1 of 2 dagen oud
2 sjalotjes, gesnipperd
3 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
kokend water
peper en zout naar smaak
Voor het garnituur:
2 hardgekookte eieren, gesnipperd
6 plakjes serranoham/ibericoham/bacon
Bereidingswijze:
Snij de tomaten in grove stukken en haal de zaadjes en het andere natte spul eruit. Scheur het stokbrood in stukken en doe samen met de stukken tomaat in een grote kom. Snij de knoflook grof en doe ook in de kom bij het brood en de tomaten. Druk alles een beetje aan.
Giet op het brood, tomaten en knoflook net zoveel water dat alles net onder staat. Laat dit zo ongeveer een uurtje lekker trekken.
Verwarm de oven op 200°C.
Leg de plakjes ham op een vel bakpapier, dek af met een vel bakpapier en zet op een ovenrek. Zet hier bovenop iets van een zware ovenschaal, zodat de plakjes mooi plat blijven en niet gaan krullen. Zet ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven. Haal de plakjes ham uit de oven, laat afkoelen en snij de ham in grove stukjes.
Wanneer je na een uur het water af wilt gieten, giet het dan niet gelijk door de gootsteen, maar vang het eerst even op. Knijp het brood een beetje uit, zodat het niet meer kletsnat is.
Doe de tomaten, brood, knoflook, olijfolie, tomatenpuree, azijn, sjalotjes, peper en zout in een grote blender. Neem dan een klein theekopje van het vocht (wat je net bewaard hebt!) erbij en zet de blender aan. Wanneer het nog niet vloeibaar genoeg is, doe je er gewoon nog een beetje vocht bij. Totdat je een mooie soepconsistentie hebt. Ik had ongeveer 3 theekopjes vocht nodig, maar dat is natuurlijk afhankelijk hoeveel vocht er nog in je brood zat

Leave a comment

0.0/5

Brantjes Wijn © 2024. Alle rechten voorbehouden.